jueves, 13 de mayo de 2010

El Llibre Digital

A finals de 1971 va començar a desenvolupar-se el que avui coneixem com llibre digital. Michael Hart va ser l'impulsor del Projecte Gutemberg, que consistia en la creació d'una biblioteca digital totalment gratis, on podíem trobar obres d'autors com Shakespeare, Poe i Dante entre uns altres, totes elles obres de domini públic. En 1981 es produeix un important avanç, ja que surt a la venda el primer llibre electrònic: Random House's Electronic Dictionary. No obstant això, va ser al març de 2001 quan el llibre digital va experimentar la seva màxima expansió gràcies al novel•lista Stephen King, qui va llançar al mercat a través de la xarxa la seva novel•la Riding the Bullet. L'obra, en tot just 48 hores, va vendre més de mig milió de còpies, al preu de dos dòlars i mig la còpia.

Però fins a l'aparició i utilització del eBook, s'ha realitzat un procés llarg i costós.
L'escriptura va començar amb les primeres cultures egípcies, cretenses i asiriobabilónicas (IV i III a.C) representaven objectes gràficament (escriptura ideográfica), es realitzava sobre grans pedres i s'utilitzava per a textos oficials
o sagrats. L'escriptura egípcia, va estar present més
de tres mil•lennis, mitjançant jeroglífics, representava idees abstractes, objectes, paraules, síl•labes, lletres i nombres. Va evolucionar en les escriptures hierática i demótica. Altres pobles, com els hitites i els asteques també van tenir tipus propis d'escriptura. L'escriptura hierática va tenir el seu origen en els caràcters cursius i abreujats dels jeroglífics, i es confeccionen documents i cartes sobre papir, ceràmica, tela o fusta. Unien les fulles del papir i escrivien en un costat, els guardaven en rotllos i els dipositaven en caixes de fusta.

Amb el temps apareix el pergamí,era més fàcil d'adquirir, ja que es tractava d'un material fet a partir de la pell d'animals, especialment fabricat per a poder escriure sobre ell. L'origen del seu nom és la ciutat de Pèrgam, on existia una gran productivitat de gran qualitat d'aquest material, però realment la seva existència es remunta a 1500 anys abans de Crist, és a dir, molt abans que la ciutat de Pèrgam existís.

Després del pergamí, des de finals de l'Antiguitat Clàssica fins a la fi de l'EdatMitjana, va aparèixer el denominat còdex. Es tracta d'un document amb el format dels llibres moderns, de pàgines separada, unides per una costura i enquadernades, s'utilitzava comunament per a llibres escrits a mà.

Aquests materials van ser lentament reemplaçats per paper, ideat pels xinesos, sobre el segle III d.C, i es va estendre pels territoris veïns, a partir d'aquí, el coneixement de la tècnica paperera va ser avançant cap a occident, fins a arribar a les mans dels musulmans, els quals, en la seva expansió per Àsia Menor, i el nord d'Àfrica van ser introduint el paper en els seus dominis i millorant la tècnica. L'entrada del paper a Europa es va realitzar en el segle VIII, amb la invasió àrab d'Espanya. El primer centre de producció de paper a Europa estava situat en Xátiva (València), i va ser fundat al voltant de l'any 1000. Després de l'expulsió àrab de la península ibèrica, el coneixement de la tècnica del paper va ser exportat cap a l'Europa cristiana, existint importants centres de producció de paper a Itàlia en el segle XIII, on va millorar.

En el centre d'Europa, cap a la meitat del segle XV va ser quan va ocórrer el gran esdeveniment de la invenció de la impremta. En l'aquest mateix segle, van començar a elaborar-se alguns llibres mitjançant impressió de blocs.
Mitjançant la impremta, el desenvolupament del paper i l'aparició de centres de divulgació de les idees, van permetre l'aparició de l'escriptor professional que depèn d'editors i llibreters principalment i ja no del públic o del mecenatge dels nobles o dels homes acabalats.

El llibre tradicional està constituït per un conjunt de fulles de paper unides per algun mitjà, que conformen un tot enquadernat amb coberta i contracoberta, i que conté una obra impresa gràfica, de text, o mixta.

Una vegada exposats els antecedents del llibre digital veurem que aquest, també pot denominar-se llibre electrònic i-book o eBook, o ecollibre és un llibre o publicació digitalitzada que ha estat confeccionada per a ser comercialitzada en Internet. De forma tècnica pot definir-se un ebook com una col•lecció estructurada de bits que pot ser transportada en un disc compacte o en altre mitjà d'emmagatzematge.
Un dels aspectes interessants dels ebooks és que no només es limiten a text i imagenes (i/o gràfics), sinó que poden contenir elements multimèdia com música, sons, animacions i altres. També es té la capacitat de descarregar nous títols a través d'una connexió en xarxa.

Avantatges i desavantatges que presenta un eBook.

Avantatges:

- Ràpida disponibilitat: comprar, descarregar i llegir.

- Poden descarregar-se gran quantitat de llibres electrònics gratuïts o no d'Internet de forma immediata; no s'ha d'esperar diversos dies per al lliurament.

- Preus més barats: no hi ha paper, no hi ha tinta, no hi ha distribuïdors pot estalviar entre un 30% i un 50% amb els llibres electrònics.

- Poden ser llegit per un públic més ampli que aquell que pot tenir accés a un llibre tradicional.

- El eBook incorpora al llibre notables avantatges en la protecció del medi ambient, la recerca de paraules, l'ampliació de detalls.
Incorporació de recursos multimèdia, la utilització de l'espai o la comoditat en el desplaçament.
Pot acollir en les dimensions i pes d'un llibre tradicional.

- Les persones amb problemes de visió troben en el eBook una solució que li permet ajustar la grandària de la lletra.

- Accés ràpid a la informació. L'opció de recerca present en els eBooks permet trobar la informació d'interès de forma més ràpida i efectiva, doncs expandeix els paràmetres de recerca (sent més precisa) més enllà dels oferts per índex o taula de contingut d'un llibre tradicional.

- Ràpida actualització.

Desavantatges

- Drets d'Autor, és possible realitzar transaccions amb material que no respecti el copyright ja que es distribueixen còpies il•legals.

- Els eBooks es presenten en pantalla (d'un PC, laptop, palm, etc) estan subjectes a una dolenta resolució o taques que impedeixin la visió el que converteix al eBook en un llibre de "menor qualitat" que el llibre tradicional.

- Per a poder obtenir eBooks és indispensable tenir connexió a Internet, per tant en ambients on no estigui generalitzat el servei no hauria bona distribució.

- El llibre tradicional pot ser llegit per qualsevol persona, el eBook requereix del coneixement mínim de la nova tecnologia per al maneig del dispositiu lector.

- Resistència al canvi, el eBook ha de vèncer encara l'escepticisme de lectors, editorials i per descomptat, autors.

Desapareixerà el llibre tradicional?

Aquesta és una de les grans preguntes que actualment ens plantegem. I cadascú té la seva resposta, com:


Es difícil predecir la contribución que el libro digital pueda tener en un futuro, especialmente en lo que respecta a su consideración comercial pero, hoy en día, bajo su concepción no mercantilista, su positiva aportación es ya perfectamente mensurable a través de numerosos ejemplos, en beneficio de la verdad y la paz y de la lucha por mantener espacios de libertad donde la difusión de la información no se deba a criterios sólo económicos.
Nuria Almirón (periodista adaptada a los nuevos tiempos virtuales)

No desaparecerá el libro como concepto (antes se llamó papiro, rollo, códice) sino el conjunto de hojas escritas sujetas todas juntas por uno de sus lados (...)Si un día aceptamos la piedra y el metal; después, el ladrillo y la madera, y más tarde el papiro y el papel, ¿por qué no aceptar hoy el libro informático? En definitiva, esa pantalla estaría repitiendo el gesto de aquella primera roca en la que el hombre del paleolítico estampó su primer recuerdo e inauguró, sin saberlo, la placentera costumbre de leer.
Vicente Battista (escriptor)



Mario Vargas Llosa ha expresat la seva confiança visceral" cap el e-book perque considera que ha comportat "certa simplificació i banalizació" a l'obra literaria si se la compara amb les obres escrites en paper. Però l'autor peruà ha admitit que la introducció de la literatura a través del llibre electrònic és ja "un procés irreversible" i que aquest format serveix per apropar la literatura a un públic més ampli. (escriptor)

Martín Garzo ha fet una llança a favor del llibre electrònic, que permitirá accedir a obres difícils de trobar en les libreries. "No hay por qué sentirse amenazados", ha dit. (escriptor espanyol)


Pensem que es tracta d’un invent molt important, i que cada vegada el eBook serà més utilitzat, ja que només cal acostumar-se a llegir d'aquest, també creiem que és més accessible a les persones en tema econòmic i perquè és més còmode. També en àmbit medi ambiental ja que es produiria un gran estalvi amb el paper.

Però no creiem que deixessin d'existir totalment els llibres tradicionals, ja que són purament compatibles amb els digitals. I hi ha molta gent que els agrada molt més llegir directament del llibre, sentir el tacte del paper i la seva olor a tinta d'impremta

No hay comentarios:

Publicar un comentario